hits

"Ja men du ser jo ikke syk ut ?" Migrene og alle utfordringene rundt sykdommen


Først litt info :

"Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 1/2-72 timer. Det er en nevrologisk sykdom. Ordet «migrene» er avledet fra gresk ημικρανίον (hemikrani, smerte som rammer en side av hodet). I enkelte tilfeller har migrene vart opptil 162 timer, da følger gjerne oppkast og høy feber med.

Det er en forbigående ubalanse i nervesystemet som blant annet gir dunkende smerter (Smertene varierer fra anfall til anfall), nedsatt evne til effektiv tenkning, kvalme, lys-, lyd- og luktømfintlighet og talevansker. Migrene forverres ofte ved fysisk aktivitet.[1]

Migreneplager debuterer som regel i puberteten og inntreffer sjelden etter 35-årsalderen. Omtrent 16 % av alle kvinner og 8 % av alle menn er rammet av migrene. Nesten 20 % opplever et eller flere migreneanfall i løpet av livet.[2]

Mer enn 500 000 personer i Norge har migrene.

Man kan skille mellom to former for migrene, med og uten aura. Migrene med aura (også kalt klassisk migrene) innebærer et forstadium til anfallet med symptomer fra forskjellige deler av nervesystemet. Vanligst er synsopplevelser som kan minne om lyn eller sølvtråder i synsfeltet, eller som at deler av synsfeltet blir uklart og forsvinner innen hodepinen setter inn. Men prikking (parestesier), stikking eller lammelser i armer, bein eller ansikt kan også forekomme. Enkelte får talevansker. Migrene uten aura (vanlig migrene) har intet tydelig forstadium selv om det er vanlig at man føler seg trett og irritabel.

Årsaken er ikke fullstendig klarlagt. Man mener at et kjemisk stoff i kroppen får blodkarene til å trekke seg sammen og deretter blir utvidet. Smertene kommer i den fasen hvor blodårene utvider seg.[4]

Migrene er trolig arvelig. Andre migreneutløsere er ostappelsinersjokoladesukkerrødvinalkohol, søvnmangel, stress, hvile etter stress, sult, sterke sanseinntrykk og menstruasjon.[5] Koffeinholdige drikker som kaffete og cola kan også utløse migrene hos enkelte. Koffein kan noen ganger virke mot migrene, og det kan derfor hjelpe med kaffe, te, cola, koffeintabletter osv."

 

Tenkte jeg skulle skrive litt om min "hemsko" i livet mitt.

Migrene.

Bare ordet migrene får meg til å krympe .Migrene er noe jeg ikke unner NOEN å ha eller oppleve.Jeg er ikke så glad i å "reklamere" for sykdommen/tilstanden min,men tenker at det er greit å snakke litt om det siden det angår meg og mitt veldig ofte.

Jeg gjør ikke så stort vesen av det hjemme,familien min vet hva det er og når de store anfallene kommer vet alle hjemme hva som gjelder. Stille og mørkt rom,uten matlukt ,eller lukt generelt.Jeg vil helst bare være i fred i senga mi da,og det må være fri passasje til badet og doen.Ved et skikkelig fælt anfall kaster jeg opp hvert kvarter i 10-12 timer i strekk.

 

Det er slitsomt! Og utmattende.....man får ikke sove pga kvalmen som bølger fram og tilbake.Så da ligger man bare der og venter og venter til man får hastet inn på do og kastet opp.Så roer det seg i 10-12 minutter før det bygger seg opp til neste runde med oppkast.

JA,det er helt fælt og man ønsker bare å få sove og la det gå over.Men det gjør det ikke før kvalmen gir deg,helt umulig å få sove før det.

I tillegg til kvalmen,dundrer smerten i hodet,alltid på den ene siden.Den kan bytte side i løpet av anfallet,men det blir ikke noe bedre av den grunn. 

Jeg fikk mitt første alvorlige anfall da jeg var 12 år.Lekte gjemsel i nabolaget hjemme da jeg fikk dobbeltsyn og aura.

Aura kan se ut som dette omtrent :  

Satte meg inntil en trestamme i skogen husker jeg og ble kjemperedd.Mamma og pappa var på besøk den ettermiddagen og jeg dro hjem alene i panikk.Da de kom hjem fant de en hysterisk datter på sofaen som så dobbelt og hadde veldig vondt i hodet.

Vi fikk time hos nevrolog ,tok EEG og diagnosen kom kjapt.Migrene.

Jeg var bare 12 år-og den følger meg enda den dag i dag.

For å si det sånn,så spiser sykdommen opp masse av den tida jeg skulle ha brukt på andre ting.

Hvis jeg stresser inni hodet mitt med noe så kommer den snikende med en gang.Sover for lite,spiser for uregelmessig,tenker for mye,har for tett program på jobben,bekymrer meg for mine barn,skal reise noe sted,spiser feil mat,noe uforutsett oppstår,hvis jeg ikke har fullstendig kontroll på ting som skal skje,impulsive forslag om ting som skal gjøres,alt som ikke er ren rutine kan vippe meg over og sette igang et anfall.

Jeg tror ikke at familien synes at jeg lager mye "fuss" og oppstyr rundt det lenger.Jeg har fått en veldig god anfallsmedisin,som virker hvis jeg får tatt den i rett tid. Hvis den blir tatt for sent blir det et anfall som får herje i 10-12 timer.Men er blitt så dreven at jeg klarer å snu veldig mange anfall med medisin.HELDIGVIS :) 

Migreneanfall er invalidiserende mens det står på.Finnes faktisk et tilfelle der et menneske ble frikjent for mord under et migreneanfall (!) Det er ekstremt,men da er vi inne på noe som kalles selvmordshodepine.Jeg har heldigvis ikke den type anfall.

Nevrologene på UNN elsker meg,eller de gjorde det inntil jeg sa stopp på å teste ut mere kjemi.

Jeg testet ALT mulig av preparater.Bivirkiningene var nesten værre enn migrene-anfallene til tider.Men jeg ville bidra og tenkte at det var viktig å stille seg til disp siden jeg var et hardt rammet tilfelle,og verdt og forske på. 

Det endte tilslutt med utvikling av anoreksi(bivirkning av et medikament),apati og forgiftning.

DA sa jeg stopp.....

Okeida,jeg ble tynn som en strikk,men resten var til å gråte av.

Da kom jeg dit at jeg sa ifra til nevrologisk avdeling på Unn at jeg ikke ville mere.Kroppen var full av piller og kjemi og jeg var lei og utslitt og ingenting hjalp på anfallene.

Så tilslutt kom vi fram til en anfallsmedisin som jeg kunne leve med.Ja det er bivirkninger på den også,trykk i brystet,armene føles tunge og det kan minne om et hjerteinfarkt.MEN jeg vet at det er forbigående og tatt i rett tid så hjelper det meg å "ri" over anfallet på en ganske god måte.

Å jobbe som frisør med en sånn sykdom er til tider utfordrende.Anfallene kommer jo bare plutselig og det er håpløst å stå på jobb og behandle kunder da.Heldigvis har jeg et veldig godt samarbeid med NAV og med  arbeidsdgiver,som er smidig.For ikke å snakke om alle de faste kundene mine som er så forståelsesfulle og snille med meg.Og mannen i mitt liv som hjelper meg når det står på som værst.

"Ok,men det er jo bare litt hodepine"-kan noen si .....nei det er ikke bare "litt" hodepine

Men jeg har lært meg å leve med det,jobben og alle mine kollegaer vet hvordan det er,familien min forstår og jeg har fått en ok måte å leve med det på.Klager ikke,er takknemlig for at det ikke dødelig,det er bare veldig ubehagelig mens det står på

Noen ting forsaker jeg lett for å unngå anfall.Jeg har f.eks ikke smakt på rødvin siden jeg var 18 år,og det begynner å bli en stund siden.Rødvin er en stor trigger til migrene. 

Men de eneste gangene jeg synes det er dumt med den rødvinen er når jeg (vi) blir invitert på ost og vin hos kjente.Vin er en stor trigger og det er lagret ost også.Da tar jeg med medbrakt :) 

 

-IKI

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Unn Iki Lossius

Unn Iki Lossius

54, Alta

Hei. Jeg har bodd omtrent hele mitt liv i Nordlysbyen Alta.Bortsett fra noen år i Hammerfest,der jeg hadde lærlingetiden min og tok fagbrev som frisør. Jeg er gift med Lars Erling.Han jobber i Em1,som megler og daglig leder.Vi har vært sammen i 20 år,gift snart 17. Sammen har vi Ida på snart 28 og Noah på snart 19. Vi deler også hus med 2 katter,som er blitt familiemedlemmer. Jeg kommer til å skrive litt om alt,det som faller meg inn,både på godt og vondt. Liker interiør,hage,baking og friluftsliv.Og jobben min.+ mye annet Så vil du være med så heng på :) -IKI <3

Kategorier

Arkiv