hits

Superenkle og supergode POLARBRØD 

 

Endelig fikk jeg lagt ut oppskriften på polarbrødene.Hadde lovt noen det for lenge siden ,men nå er den her. 

Disse er ikke vanskelige å få til og gode er de.

Du kan velge om du vil ha de "litt" sunnere og bruke litt grovt mel også ,eller gå for den søte varianten med mere sukker og bare hvetemel.

Jeg legger ut oppskriften på de som er litt grovere. 

 

Du trenger : 

#grovbakstmel

#hvetemel

#melk(hvis du ikke tåler melk,erstatter du bare melkemengden med vann ) 

#vann

#salt

#sukker/sukrin

#gjær

#olje

Alt det tørre blandes i en bolle,dvs,400 gram grovbakstmel+930 gram hvetemel+20 gram sukrin/sukker+1/2 ts salt.Bland godt,

Mål opp 4 dl vann og 4 dl melk,løs opp gjæren i vesken (eller bruk tørrgjær i det tørre ) og ha deretter i 4 ss olje.Du må bruke maskin for å elte deigen.Her i huset er det bestemors gamle Kenwood som gjør jobben med de litt større deigene. 

Jeg pleier å ha væsken oppi blandebollen først.Da unngår man at det blir melrester i bunnen av bollen når man er ferdig med eltingen.

Så oppi mixe/blandebollen med det våte.Bruk eltekrok. Sett maskinen på lav fart og tilsett den tørre blandingen litt og litt.La maskinen gå på lav/middels hastighet i ca. 10 minutter.Det er avgjørende for resultatet at deigen blir jobbet med så lenge.

Sett til heving med plast og kjøkkenhåndkle over.Plasten underst.La deigen stå lunt og uten trekk ,så dobler den seg . 

Dette blir en veldig smidig og god deig og jobbe med.Du skal normalt ikke trenge noe til utbakingen.Hvis deigen ,mot formodning,skulle henge seg fast,kan du ha litt olje på bakeflaten.Jeg trenger aldri det.

Denne deigen veier i overkant av 2200 gram= ca. 22 polarbrød 

Nå skal du lage emner.

Jeg veier hvert emne,så de blir like store.100 gram i hvert emne er passelig. 

Form en bolle og kjevle den ut til ca 1/2 cm tykkelse.Pass på at de ikke blir for tykke,da blir det boller istedet.De hever endel i ovnen. 

Legg de på plate,stikk masse hull med f.eks  en spisepinne.Stikk helt igjennom,det skal være hull,ikke bare prikket i deigen. 

Etterhev i ca 10 min på et lunt sted.

Stek på 225 grader midt i ovnen i ca 10 minutter.De skal ikke være brune på oversiden men under skal de ha litt farge.

Avkjøl på rist,under KLEDE.Dette viktig  for at de skal bli myke og gode.For å lykkes med gjærbakst er det smart å bruke romtempererte ingredienser.Kaldt mel og kald væske gjør at deigen "jobber" sakte.Lunk gjerne vannet før du blander i melken.Rommet du baker i må også være lunt.Kald trekk ødelegger heving og etterheving.Disse er perfekte til frysing.Man kan tine de i full fart i brødrister eller på 180 grader varmluft noen minutter. 

 

Lykke til 

PS: Vil du ha de helt hvite og søtere,bruker du 60 gram sukker og 1350 gram hvetemel ( ikke grovt mel i det hele tatt) ,ellers samme fremgangsmåte.

-IKI

 

Én kommentar

elisebr

15.05.2017 kl.21:12

Så godt det så ut! :)

Skriv en ny kommentar

Unn Iki Lossius

Unn Iki Lossius

55, Alta

Hei. Jeg har bodd omtrent hele mitt liv i Nordlysbyen Alta.Bortsett fra noen år i Hammerfest,der jeg hadde lærlingetiden min og tok fagbrev som frisør. Jeg er gift med Lars Erling.Han jobber i Em1,som megler og daglig leder.Vi har vært sammen i 20 år,gift snart 17. Sammen har vi Ida på snart 28 og Noah på snart 19. Vi deler også hus med 2 katter,som er blitt familiemedlemmer. Jeg kommer til å skrive litt om alt,det som faller meg inn,både på godt og vondt. Liker interiør,hage,baking og friluftsliv.Og jobben min.+ mye annet Så vil du være med så heng på :) -IKI <3

Kategorier

Arkiv